Zoeken

Voorbereidingen op de Brexit

De Brexit staat voor de deur. Oftewel: langere levertijden, hogere kosten, douane formaliteiten bij levering/ bestellingen uit Verenigd Koninkrijk en extra administratie i.v.m. belasting aangifte. Hier moeten we ons op voorbereiden wanneer de Brexit 29 maart doorgaat. Op dit moment heeft de Britse premier Theresa May uitstel gevraagd voor de Brexit, die eigenlijk op 29 maart in zou gaan. De Britse premier hoopt op een verlenging van 3 maanden. In dat geval zal de Brexit dus op 29 juni van pas gaan. Maar hoe zit dit nu precies? En wat is handig als ik dat alvast geregeld heb? In deze blog geven we u meer duidelijkheid over wat ons te wachten staat.

De douane is terug aan de grens

Als op 29 juni 2019 de Brexit in gaat dan wordt het Verenigd Koninkrijk voor de EU een “derde land”. Dit houdt in dat u vanaf 29 juni zaken moet gaan doen net zoals u dat doet met Canada of de Verenigde Staten, of ieder ander land buiten de EU. Waar het bij leden van de Europese Unie verschepen of importeren van goederen soepel verloopt, is dit bij andere landen een stuk minder makkelijk.

Een aantal van de producten van De Vier komt ook uit het VK, denk aan elektromotoren of motor- reductoren. Gaat de Brexit door, dan moeten deze producten in het vervolg eerst langs de douane, dit zal natuurlijk verschillende gevolgen gaan hebben.

Gevolgen Brexit:

  •           Langere levertijden
  •           Extra kosten
  •           Importtarieven
  •           Extra administratie
  •           Verandering in de belastingaangiften
  •           Nieuwe verplichtingen voor een importeur

Alles wat wij van en naar het VK vervoeren, komt bij een Brexit onder douanetoezicht te staan. Vanaf dat moment is het volledige douane formaliteitenstelsel van toepassing. Denk hierbij aan aangifte wanneer goederen uit het VK komen, maar ook andere regels voor accijnsgoederen.  Er is zelfs een mogelijkheid dat we invoerrechten moeten gaan betalen.

Wat er precies gaat gebeuren en wanneer dit in gaat, hangt volledig af van de onderhandelingen tussen het VK en de EU.

Wat gebeurt er bij een no deal?

Mocht er op 29 juni geen deal gemaakt zijn met Europa dan verlaat het VK op deze dag zonder overgangsperiode de EU. Voor u en ons houdt dat in dat we op de een of andere dag aangiften moeten gaan doen bij de in en uitvoer van onze goederen. Wij raden u aan goede voorbereidingen vooraf te doen.


Wat gebeurt er als er wel een deal is?

Als er wel een deal gesloten is tussen het VK en de EU, komt er een overgangsperiode. Het is onduidelijk hoe lang deze overgangsperiode gaat duren. Wel is het al duidelijk dat we na deze periode met douaneformaliteiten te maken krijgen. Zorg dus ook dat als er wel een deal is, u ook goede voorbereidingen treft.

 

Welke voorbereidingen kunt u treffen?

Het is belangrijk dat u een aantal stappen neemt, ter voorbereiding op de Brexit. Zorg er in ieder geval voor dat u de volgende vier zaken op orde heeft voordat het VK uit de EU stapt.

  1. Zorg voor een EORI-nummer. Een EORI-nummer is een identificatienummer. Dit nummer heeft u nodig om zaken te kunnen doen met de Douane.
  2. Zorg dat u aangifte kunt doen bij de douane. Dit kan onder andere door de juiste software aan te schaffen. U kunt zich ook aanmelden bij een douane-expert.
  3. Vraag een “ Registratie Elektronisch Berichtenverkeer ” aan als u zelf de aangifte wilt doen.
  4. Zorg ervoor dat u inventariseert welke aandrijvingen en/of onderdelen in geval van een defect, of vervanging een risico op stilstand of productieverlies opleveren. Het is belangrijk dat u dit op tijd in de gaten heeft en besteld, gezien de nieuwe extra regels en eventueel langere levertijden.

 

Het is dus nog even afwachten wat er precies met de Brexit gaat gebeuren. Dat betekent niet dat u moet afwachten. Met de juiste voorbereidingen is uw organisatie ook klaar voor de Brexit. Nog meer weten over de Brexit, of weten welke zaken u op orde moet hebben? Bekijk dan volgende websites: