Zoeken

PTC-weerstand en ptc schakeltemperatuur

In combinatie met elektromotoren wordt er met een klixon, een thermische schakelaar  (bimetaal) bedoelt die de wikkeling beschermt tegen overbelasting. Er zijn twee uitvoeringen; openend (normal closed) en sluitend (normal open). De thermistoren zijn zo gemaakt dat ze bij een specifieke temperatuur schakelen. De weerstandswaarde in koude toestand is of ‘nul’ (gesloten) of ‘oneindig’ (open).

PTC - Thermistor

Een PTC is een weerstand (thermistor) met een positieve temperatuurcoëfficiënt.

Het woord thermistor is een samenvoeging van de Engelse woorden ‘thermal’ en ’resistor’, en is een elektrische weerstand waarvan de ohmse waarde afhankelijk is van de temperatuur.

PTC-weerstanden worden kunnen ook toegepast worden voor de beveiliging van wikkelingen tegen overbelasting. In koude toestand is de weerstand ca. 75 – 95 ohm. Bij een toenemende temperatuur wordt de weerstand van een PTC hoogohmig (ca. 4000 ohm), Het verband tussen weerstand en temperatuur is niet lineair.

PTC’s voor elektromotoren worden zo gemaakt dat ze bij een bepaalde specifieke temperatuur hoogohmig worden.

NTC tegenhanger van PTC-weerstand

De tegenhanger van de PTC-weerstand is de NTC. Dit is een thermistor met een negatieve temperatuurcoëfficiënt. Dat betekent dat de elektrische weerstand afneemt wanneer de temperatuur toeneemt.

PTC en Klixon als thermische zekering

Wanneer de temperatuur van een wikkeling oploopt tot bv. 150 graden Celsius dan zal de weerstand van de ‘150 graden PTC’ abrupt toenemen (‘150 graden klixon’ kan dan bv open gaan) en door middel van een speciaal relais waarop de PTC of Klixon zijn aangesloten wordt de elektromotor dan afgeschakeld. De PTC en klixon functioneren op deze manier als een thermische zekering. De belasting stroom van een elektromotor stroomt dus niet door een PTC of Klixon.

De temperatuursensor Pt100 heeft net zoals een PTC-weerstand een positieve temperatuurcoëfficiënt, maar heeft een vrijwel lineaire karakteristiek. Een Pt100 sensor wordt zelden of nooit als PTC aangeduid.

Kleuren van aansluitdraden PTC-weerstand belangrijk

De keramische schijf van de sensor van een PTC-weerstand, met een diameter van ca. 3 mm en een dikte van 1 mm, is voorzien van flexibele aansluitdraden van verzilverd koperdraad en geïsoleerd op basis van epoxy en met een Kynar- of PTFE-krimpkous.

Het schakeltraject in de sensor loopt vanaf 80°C per type met 10°C op tot 190°C. De kleur van de aansluitdraden, genormaliseerd volgens DIN 44081 en DIN 44082, maakt duidelijk om welke schakeltemperaturen het gaat.

De verbindingsdraden bij een meervoudige PTC zijn doorgaans geel, maar deze draden hebben geen verdere betekenis.

Kleurcodes aansluitdraden op basis schakeltemperatuur.

Schakel
temperatuur
in °C
Kleur

60

grijs / wit

70

bruin / wit

80

wit / wit

90

groen / groen

100

rood / rood

110

bruin / bruin

120

grijs / grijs

130

blauw / blauw

140

blauw/wit

150

zwart / zwart

160

rood/blauw

170

wit / groen

180

wit / rood

190

grijs/ zwart

 

PTC-weerstand in verschillende uitvoeringen

De PTC-weerstand is standaard verkrijgbaar in een 1-ling- of 3-ling-uitvoering met diverse kabellengtes. Ook 6-ling- en 9-ling-weerstanden zijn mogelijk.

Een PTC-weerstand wordt ingebouwd voordat de elektromotor wordt geïmpregneerd. Hij wordt geplaatst in het midden van de wikkelkop, waar de warmteontwikkeling het grootst is.

Wilt u meer weten over thermistors, PT100 sensoren, PTC- en NTC-weerstanden, neem dan contact op met de specialisten van Elektromotoren De Vier.