Zoeken

Operator

Hoe kunnen wij u helpen?

Laat hieronder uw gegevens achter en wij nemen direct contact op met u.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Elektromotoren De Vier sponsort Artis

Elektromotorenbedrijf de Vier heeft een aantal Kea’s in de Amsterdamse dierentuin Artis geadopteerd.

Op het eerste gezicht lijkt dat vreemd. Want wat hebben vogels met elektromotoren te maken?

Toch is die keuze niet zo gek.

Duurzaamheid 

De hoofdstedelijke dierentuin heet officieel Artis Natura Magistra. Dat is Latijn voor “de natuur is de leermeesteres van de kunst” . Aanvankelijk opgericht om bezoekers aan het eind van de 19e eeuw voor het eerst kennis te laten maken met de diversiteit van de natuur om ons heen. Inmiddels is het een educatief centrum -  een kennistuin – waarin bezoekers wordt gewezen op het belang van duurzaamheid door inzicht te geven in de biodiversiteit op aarde en de waarde van verantwoorde ecologie. Door de toename van de wereldbevolking, een enorme toename van het gebruik van grondstoffen en daarmee samenhangende vervuiling is dit actueler en relevanter dan ooit.

De Vier maakt efficiënt gebruik van materialen en let op duurzaamheid door alleen maar te werken met de nieuwste generaties elektromotoren die steeds energiezuiniger in gebruik worden (zie ook duurzame elektromotoren). De Vier maakt zijn klanten daarvan dagelijks bewust. Dat gebeurt niet alleen bij de aanschaf van nieuwe elektromotoren en aandrijvingen, maar ook bij het maken van een keuze voor onderhoud. Moet het apparaat geheel worden vervangen of is misschien reparatie een optie? En zelfs dan gebruikt De Vier voor reparatie uitsluitend duurzame materialen, of het nu koolborstels uit de eigen werkplaats zijn of mechanische onderdelen (zie ook Green Deal).

Kennis moet blijven

Waar Artis een bron van kennis der natuur wil zijn – een kennistuin - en dat ook wil blijven, wil De Vier op zijn beurt een kenniscentrum zijn en blijven op het gebied van technische kennis en vakmanschap voor het repareren / wikkelen van elektromotoren.

Waarom zou je daarvoor Kea’s gaan adopteren?

De Kea (Nestor notabilis) is een papegaaiachtige vogelsoort, die je met name aantreft op het zuidereiland van Nieuw-Zeeland. De Kea is uiterst nieuwsgierig, onderzoekend, inventief, gedreven en met uitsterven bedreigd. Daarom staat hij ook als uiterst kwetsbare diersoort op de zogeheten Rode Lijst van de International Union for Conservation of Nature. Je mag weliswaar niet handelen in Kea’s – de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora verbiedt dat – maar daarmee is de bescherming ter plaatse nog niet geregeld.

De wikkelaar van elektromotoren is een vakman die je aantreft op de werkvloer van De Vier Elektromoren in Amsterdam. Net als de Kea, is hij uiterst nieuwsgierig, onderzoekend, inventief en gedreven. Helaas is hij ook een met uitsterven bedreigde soort, omdat er in Nederland geen opleiding (meer) voor bestaat. De Vier leidt zijn eigen medewerkers op.

Waardevol

De Kea gebruikt zijn eigenschappen voor het bemachtigen van eten. De vakmensen van De Vier gebruiken ze onder meer voor het repareren van elektromotoren en aandrijvingen.  

U ziet, ze verschillen dus niet zó sterk als u aanvankelijk dacht. Maar voor De Vier zijn ze allebei -  ieder op zijn eigen manier - uitermate waardevol.