Zoeken

Operator

Hoe kunnen wij u helpen?

Laat hieronder uw gegevens achter en wij nemen direct contact op met u.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Inslijpen van koolborstels

Plaatst u een set nieuwe koolborstels, dan moeten die worden ingeslepen, dit geldt voor alle soorten koolborstels. Dat is niet nodig wanneer u slechts één nieuwe koolborstel bij steekt.

Inslijpen van koolborstels

Nieuwe sets koolborstels moeten worden ingeslepen voordat u de elektromotor weer echt gaat gebruiken. Zo zorgt u ervoor dat het borstelloopvlak zo goed mogelijk aan het collector- of sleepring-oppervlak wordt aangepast. Ook treedt er zo geen overbelasting van de afzonderlijke borstels op.
Inslijpen is niet vereist wanneer er slechts afzonderlijke koolborstels worden geplaatst. De parallel geschakelde borstels kunnen de bijkomende belasting goed dragen.

Koolborstels inslijpen met fijn schuurlinnen

Het inslijpen van de koolborstels gebeurt bij bedrijfsdruk van de houders. Om dat te kunnen doen, wordt een lange strook fijn schuurlinnen rond de collector gelegd en bevestigd. Bij machines met één draairichting worden de borstels vervolgens door het draaien in de bedrijfsdraairichting ingeslepen. Bij machines met een wisselende draairichting is de inslijprichting willekeurig.
Wanneer het draaien moeilijkheden oplevert, kunnen de koolborstels worden ingeslepen door schuur- of glaspapier heen en weer te trekken.

inslijpen-koolborstels-de-vier

Koolborstels inslijpen met een puimsteen

Koolborstels kunnen ook worden ingeslepen met een puimsteen. Deze methode is echter alleen aan te raden wanneer het slijplichaam, de wikkeling, borstelhouder en borstels achteraf zorgvuldig kunnen worden schoongemaakt. 

Wilt u meer weten over het inslijpen van koolborstels, neem dan contact op met de specialisten van Elektromotoren De Vier.