Zoeken

Normmotoren en hun voordelen

Alles wat draait, wordt aangedreven door een elektromotor. Heel klein, in uw elektrische tandenborstel of voor de ventilator in uw laptop. Maar ook veel groter, om productie-units en lopende banden aan te sturen of om enorme zeeschepen te laten varen van a naar b.

Reparatie of vervanging?

Een elektromotor moet het gewoon doen. Gaat er toch iets mis, dan is een snelle reparatie of vervanging belangrijk. Elektromotoren De Vier, als geen ander gespecialiseerd in de reparatie en vervanging van elektromotoren, kan u daarbij helpen.

Normmotoren en standaardmaten

Bij gebruik van de term ‘normmotor’ is niet altijd meteen duidelijk welke normen bedoeld worden. Normmotoren zijn elektromotoren die aan de buitenzijde aan Europees bepaalde standaardmaten voldoen.

De belangrijkste aanbouwmaten zijn vastgelegd in de norm EN 50 347. Het gaat daarbij om de huisgrootte (as-hoogte, gemeten vanaf de voet tot aan het midden van de as) met daaraan gekoppelde maten van de voetgaten, de as en as-spiematen alsmede de aanbouwmaten van de motorflenzen, zoals te zien is in de figuur hieronder.

rotor-figuur1-pagina3

Er zijn ook extra types motoren leverbaar met hogere vermogens in vergelijking met de genormaliseerde combinaties.

De norm schrijft nog geen vaste positie voor de klemmenkast voor. De motorfabrikant kan kiezen of deze ‘bovenop’ of ‘rechts opzij’ tegen de aandrijfzijde van de motor wordt geplaatst. 

Leverancier normmotoren De Vier

Normmotoren worden geproduceerd door meerdere fabrikanten en zijn in principe makkelijk onderling te vervangen. Het binnenwerk en de prestaties verschillen soms wel per fabrikant.  

Een belangrijke leverancier van Elektromotoren De Vier is de firma Rotor. In de vestiging in Eibergen worden vragen vanuit de markt goed in de gaten gehouden. Ook voor bijzondere oplossingen kan Elektromotoren De Vier terecht bij Rotor. 

Technische gegevens norm-motoren

Voor technische gegevens wordt verwezen naar geldende Europese- en internationale IEC-, ISO-, DIN- en NEN-normen. Lees daarover meer in de blog ‘EU-richtlijnen normmotoren’.

Handige app voor norm-motoren

Elektromotoren de Vier heeft een simpele en snel te bedienen app laten maken als hulpmiddel bij het opzoeken en controleren van afmetingen en vermogens bij standaard draaistroom-inductiemotoren voor algemene toepassingen. De app is voor elk Android- toestel te downloaden via de ‘Google Play Store’.

Wilt u meer weten over de reparatie en vervanging van ‘norm-motoren’, neem dan contact op met de deskundigen van Elektromotoren De Vier.