Zoeken

Remmotoren en vrijloopkoppelingen

Er bestaan 2 manieren voor het remmen van elektromotoren. Mechanische en elektrisch.

Bij het mechanisch (af-)remmen van een elektromotor is er een mechanische schijfrem op de as van de motor geplaatst. De snelheid van de draaiende motor wordt verminderd door de schijfrem in werking te brengen. De werking is te vergelijken met het remmen van een auto. 

Duidelijk advies over remmotor 

Is de rem bijvoorbeeld alleen bedoeld om de elektromotor met een bepaald remkoppel stil te laten staan, de zogenoemde houdrem? Of is er sprake van frequent remmen, waarbij aan de elektromotor een werktuig is gekoppeld met een grote massatraagheid waardoor en de roterende energie wordt omgezet in relatief veel warmte?

Bespreek het met de specialisten van Elektromotoren De Vier. Zij geven u graag advies.

remmotoren-foto-1

remmotoren-foto-2

Vrijloop(koppeling) - teruglooprem

Een vrijloop(koppeling) is een mechanisme dat bijvoorbeeld de aandrijfas loskoppelt van de aandrijving (elektromotor) zelf, wanneer de aandrijfas sneller draait dan die aandrijving. Een vrijloopkoppeling stelt bijvoorbeeld een fietser in staat om de pedalen stil te houden, of achteruit te trappen. Of wanneer bijvoorbeeld een elektromotor fors wordt vertraagd en de aangedreven as dan vrij uitloopt.

Vrijloop in combinatie met elektromotor

In combinatie met elektromotoren wordt een vrijloop doorgaans voor twee doelen gebruikt: 

 1. Als teruglooprem om ongewenste terugdraaiing te voorkomen.
  De vrijloop begrenst het roteren van één draairichting. De koppeling draait continu vrij en blokkeert indien de aandrijving wegvalt.
  Veelgebruikte toepassingen zijn o.a.:
  - Tandwielkasten
  - Motoren
  - Pompen
  - Liften
  - Transportinstallaties
   
 2. Als inhaalkoppeling bij de aandrijving door twee machines.
  Als een vrijloopkoppeling in een aandrijving is ingebouwd, scheidt deze de sneller lopende aangedreven zijde automatisch van de langzamer lopende aan te drijven zijde. 
  Toepassingen hiervan zijn o.a.:
  - Ventilatoren
  - Hakselmachines
  - Vleesverwerkende machines
  - Roterende ovens
  - Reinigingsinstallaties
 

Wilt u meer weten over de voor uw situatie geschikte toepassing van remmotoren of vrijloopkoppelingen, neem dan contact op met de specialisten van Elektromotoren De Vier.