Zoeken

Document beheersysteem Explosieveilige (Ex) motoren / aandrijvingen

Benodigde documenten bij Explosieveilige (Ex) aandrijvingen

Het is bij de gebruiker van een explosieveilige aandrijving vaak onbekend welke documenten bij aankoop van een dergelijke aandrijving nodig zijn. Deze documenten moeten namelijk ook aan een revisie / reparatie bedrijf overlegd worden indien er onderhoud aan de elektromotor moet worden gepleegd. Al te vaak worden er hoge eisen gesteld aan het reparatiebedrijf maar heeft de gebruiker van de aandrijving de eigen Ex-kennis en Ex-documentatie niet goed op orde. Met als gevolg dat de Ex-bescherming van de aandrijvingen al voordat deze in gebruik worden genomen, door bv. verkeerde keuze van wartels, verkeerde keuze van voedingskabels of verkeerd gemonteerde SPM nippels, niet meer voldoet. 

Ex certificaat behouden

De benodigde informatie die nodig is om een aandrijving zijn Ex certificaat te laten behouden zijn:

  • Het Atex Certificaat
  • Markeringen met eventuele details m.b.t. de beschermingswijze(n)
  • Bijzondere gebruiksomstandigheden (indien er een “X” achter certificaatnummer staat)
  • Technische specificaties
  • Constructie tekeningen
  • Aanbevolen methoden voor installatie, in bedrijf name, onderhoud, reparatie en revisie.
  • Aanwijzingen voor (de)montage
  • Lijst met reserve onderdelen
  • Onderhoudshistorie met test en meetgegevens van voorgaande revisies van de aandrijving
  • Bedrijfsomstandigheden

Zonder deze informatie kan een aandrijving niet in gebruik genomen worden en kan er eigenlijk geen reparatie of revisie plaats vinden.

Ex documentatie compleet houden

Deze documenten behoren eigenlijk door de leverancier bij nieuw levering meegeleverd te worden bij iedere aandrijving. In de praktijk gebeurt dit echter nooit. Naderhand opvragen (zeker voor oudere aandrijvingen) i.v.m. reparatie of revisie is vaak onmogelijk en is dan zowel voor de eigenaar van de aandrijving als voor het revisiebedrijf vaak een groot probleem. Het komt wel voor dat leveranciers van Ex-aandrijvingen deze gegevens vaak wel geven aan door hun gecertificeerde bedrijven of service partners.

Het is de vraag of de gebruiker van de Ex-aandrijving hierbij gebaat is. De gebruiker wil echter wel graag alle Ex-reparaties door hetzelfde reparatie bedrijf laten uitvoeren. Vraag dus bij een offerte van een nieuwe Ex-aandrijving dus niet alleen naar de prijs en de levertijd maar vraag ook of bovengenoemde documenten mee geleverd kunnen worden.

QR-code op Explosieveilige aandrijvingen

Speciaal om gebruikers van Ex-aandrijving een helpende hand te bieden met het verzamelen van de benodigde Ex-informatie van hun aandrijvingen en het opzetten van een eigen Ex document beheer systeem heeft De Vier een document beheersysteem opgezet. Dit systeem is 24/7 op de website van De Vier beschikbaar en toegankelijk met een eigen inlognaam en wachtwoord.

QR-code De Vier verhoogt vindbaarheid Ex documentatie

Vaak is het zo dat de revisie rapportage met de Ex-aandrijving meegeleverd wordt en in het magazijn beland of het wordt meegestuurd met de factuur. In beide gevallen komt het niet waar het wezen moet: namelijk bij de technische dienst. Iedere door De Vier gerepareerde / gereviseerde Ex aandrijving krijgt naast een Ex-reparatie kenplaat waarop o.a. vermeld staat: het ordernummer (*), het serienummer van de aandrijving en de reparatie datum, een unieke toevoeging in de vorm van een speciale QR-code stikker. In het geval dat een defecte aandrijving vervangen moet worden door een aandrijving uit het magazijn dan maakt de QR-code sticker op deze aandrijving het mogelijk om direct eventueel benodigde informatie te achterhalen.  

Door middel van het scannen van de QR-code via een mobiele telefoon of door het invoeren van de URL (onderaan op de stikker) op internet kan men op de website inloggen en zijn alle relevante testgegevens en meetgegevens zoals: het balanceer rapport, de nul last stromen, de vol last stromen, de as maat en as hoogte, de voet maten en flens maten, op te vragen en is de eventueel aanwezige reparatie historie ook in te zien.

Ervaar de werking van de QR-code voor Explosieveilige aandrijvingen

Scan de QR-code in onderstaande afbeelding (of neem de URL over) en log in met onderstaande gegevens. Zo ervaart u hoe makkelijk het is om benodigde informatie te achterhalen. De informatie die u te zien krijgt is als voorbeeld bedoeld.

qr-code-c0014-de-vier-afm-360x133

www.elektromotorendevier.nl/codes/C0014

                   Login naam:      De Vier QR code

                  Wachtwoord:     Demo123

Voor meer informatie over het systeem van QR-code voor explosieve aandrijvingen of andere informatie over elektromotoren en kool en grafiet producten neem dan svp direct contact op met Elektromotoren De Vier.

(*) test- en meetgegevens van Ex-aandrijvingen worden door De Vier 10 jaar bewaard.