Zoeken

Schakelschema´s voor elektromotoren

De ene elektromotor is de andere niet. Elke soort elektromotor heeft z´n eigen mogelijkheden en gebruiksaanwijzingen. Ook de manier van inschakelen kan verschillen. Bekijk dus goed de schakelschema´s van de elektromotor die u wilt aanschaffen.

Schakelschema’s enkeltoerige elektromotoren

Voor enkeltoerige elektromotoren is de wikkeling altijd geschikt zijn voor 2 spanningen.  Afhankelijk van de te gebruiken voeding spanning is een ander aansluitschema van toepassing ( ster - Y -  of driehoek - ∆ - ).

  • Elektromotoren met een klein vermogen (< 2,2 kW) worden meestal direct ingeschakeld, zie afbeelding A.
  • Bij grotere vermogens worden elektromotoren bij voorkeur tijdens de aanloopperiode in ‘STER’ (Y) geschakeld, in feite gaat de elektromotor dan draaien op een onderspanning, waardoor tijdens de aanloopperiode de aanloopstroom aanzienlijk wordt beperkt. Nadat de motor (bijna) op toeren is gekomen wordt de wikkeling in ‘DRIEHOEK’ (∆) geschakeld. Zie beide afbeeldingen B.

page-36-1e-2

Schakelschema’s voor pool omschakelbare elektromotoren

1. Pool omschakelbare motoren met 2 gescheiden wikkelingen.

Voor poolomschakelbare elektromotoren met 2 gescheiden wikkelingen is het van belang om te bepalen of de motor met een laag of hoog toerental wordt ingeschakeld. Daarvoor zijn vier verschillende schakelingen mogelijk, zie het schema hieronder.

Schema 2

Voor deze elektromotoren bestaan ook meerdere schakelschema’s.

  • Voor elektromotoren met een vermogen kleiner dan 2,2 kW bij het lage toerental, zie afbeeldingen 1.
  • Voor elektromotoren met meer dan 2,2 kW in het lage toerental, zie afbeeldingen 2.

Het is gebruikelijk om inschakeling van het hoge toerental via aanlopen in het lage toerental te doen. De aanlooptijd wordt hierdoor verkort (maar niet de aanloopstroom!).

Schema 3

2. Pool omschakelbare motoren met Dahlander-wikkeling

Ook voor poolomschakelbare elektromotoren met Dahlander-wikkeling bestaan speciale schakelschema’s, zie het schema en de afbeeldingen 5, 6 en 7 hieronder.

Speciale schakelschema's: elektromotoren met Dahlander-wikkeling

Wilt u meer weten over de schakelschema’s van elektromotoren, neem dan contact op met de specialisten van Elektromotoren De Vier.