Zoeken

Bedrijfstypes elektromotoren

Welke elektromotor u het beste kunt aanschaffen, heeft natuurlijk alles te maken met de situatie waarin u de motor gebruikt. De specialisten van Elektromotoren De Vier adviseren u graag over het voor u beste bedrijfstype uit het grote assortiment motoren dat zij kunnen leveren.

Belasting normmotor

Het vermogen van een elektromotor wordt uitgedrukt in kW (1 kW = 1,34 pk). Alle vermogens van de normmotoren die Elektromotoren De Vier kan leveren, zijn gebaseerd op het maximumvermogen van een motor bij een constante belasting, zodat een thermisch evenwicht wordt bereikt. 
Bij een juiste combinatie van motortype en toepassing zal het rendement zo hoog mogelijk zijn en kan een zo klein mogelijke huisgrootte gekozen worden. Dat heeft natuurlijk ook invloed op de prijs…

10 bedrijfstypes normmotor

Belangrijk voor het kunnen vaststellen van benodigd vermogen is hoe de elektromotor gebruikt wordt. Er worden 10 verschillende bedrijfstypes onderscheiden:

  • S1, continu in bedrijf.
  • S2, kortstondig in bedrijf: met een maximaal aangegeven inschakelduur, waarna de motor afkoelt tot de omgevingstemperatuur.
  • S3, onderbroken (intermitterend) periodiek in bedrijf: de motor wordt aan- en uitgeschakeld.
  • S4, onderbroken periodiek in bedrijf met aanloop: een reeks gelijke cyclussen, bestaande uit een belangrijke aanloopperiode, een periode met constante belasting en een rustperiode.
  • S5, onderbroken periodiek in bedrijf met elektrisch remmen: Als S4, met de extra invloed van elektrisch remmen.
  • S6, ononderbroken in bedrijf met periodiek intermitterende belasting: reeks gelijke cyclussen, bestaande uit een periode met constante belasting en een periode met nullast. Er is geen rustperiode.
  • S7, ononderbroken in bedrijf met periodiek elektrisch remmen: een reeks gelijke cyclussen, bestaande uit een aanloopperiode, een periode met constante belasting en een periode met elektrisch remmen. Er is geen rustperiode.
  • S8, ononderbroken in bedrijf met periodiek veranderende belasting en toerental: een reeks gelijke cyclussen, bestaande uit een periode met constante belasting bij een bepaald toerental, gevolg door een of meer periodes met andere belastingen, waarbij andere toerentallen horen. Er is geen rustperiode.
  • S9, met niet-periodiek veranderde belasting en toerental: in het algemeen veranderen de belasting en het toerental bij deze motor niet periodiek. Herhaaldelijk treedt overbelasting op.
  • S10, met verschillende constante belastingen: met niet meer dan vier verschillende belastingswaarden, elk voldoende lang gehandhaafd om de machine het thermisch evenwicht te laten bereiken. De kleinste belasting binnen een cyclus mag nul zijn.

rotor-pagina5-klein3

Wilt u meer weten over de verschillende bedrijfstypes normmotoren en hun vermogen, neem dan contact op met de specialisten van Elektromotoren De Vier.