Zoeken

Het einde van reactief onderhoud

Al sinds 2017 heeft de Vier het idee om, d.m.v. de huidige stand der techniek, op een eenvoudige manier inzicht te krijgen over de huidige status van kogellagers in elektromotoren die op plaatsen zijn gemonteerd waar fysieke metingen vaak moeilijk zijn uit te voeren.

Het idee ontstond doordat de Vier te vaak snel actie moest ondernemen om elektromotoren te repareren/reviseren, waarvan de lagers het opeens hadden begeven. Hierbij was er vaak ook schade in de motor opgetreden, door het te lang blijven door draaien van de motor. 
Het enige probleem was dat er geen partner te vinden was die met een relatief goedkope sensor, in combinatie met een app op je telefoon en een online platform dit idee wilde opzetten. Totdat in 2022 CMData (Crucial Machine Data) contact opnam met de Vier.

 

Kostenbeheersing door efficiënt en effectief voorspellen

CMData levert een betaalbare oplossing voor continue monitoring van merkonafhankelijke installaties en machines. De oplossing werkt als volgt: via het internet worden machines op het netwerk van CMData aangesloten. Vervolgens wordt er informatie verzameld die nodig is om de continuïteit van de machine te borgen en om aan te geven op welk onderdeel onderhoud nodig is. Dit leidt tot kostenbeheersing voor revisie, onderhoud, reparatie en beperking van stilstand en productieverlies. Met de oplossing ga je van achteraf kosten maken, naar kostenbeheersing.

 

CM-Connect module

De CM-Connect Module voorkomt uitval door storingen en defecten. Deze module wordt op of bij de machine geplaatst om bijvoorbeeld de temperatuur, spanning, trilling, druk, vochtigheid, gas en CO2 te meten.

Overzicht metingen CM-Connect Module

overzicht-metingen

Door de koppeling tussen de CM-Connect Module en het CMData netwerk wordt de informatie automatisch doorgestuurd naar de analyse-software, welke op haar beurt de berekeningen uitvoert, grafieken genereert en indien nodig geheel automatisch de service- of onderhoudsafdeling inschakelt.

 

Van reactief onderhoud naar proactief onderhoud

De verzamelde informatie door CMData stelt gebruikers in staat om een prognose te maken voor
proactieve onderhoudsstops en vervanging van vitale onderdelen. Door de wekelijkse slijtage te monitoren kan op tijd rekening gehouden worden met eventuele levertijden van de onderdelen die vervangen moeten worden. Dit advies voor vervanging van onderdelen wordt pas gegeven als de verzamelde data aangeeft dat dit verstandig is. Een ander voordeel is dat het voorspellende karakter ervoor zorgt dat je in staat bent om prioriteiten te stellen op het gebied van onderhoud en planning, geheel afgestemd op de machine en productie-eisen.

 

Wat is predictive maintenance

Onder predictive maintenance verstaan we het onderhoud dat gedaan wordt op basis van de werkelijke staat van een machine. Met behulp van diverse sensoren in combinatie met een digitaal platform kan door middel van uitleesapparatuur en analysesoftware een onderhoudsstop gepland worden op het moment dat het noodzakelijk is. Dit zorgt ervoor dat onderhoud niet te vroeg (zoals preventief onderhoud) en zeker ook niet te laat (zoals bij reactief onderhoud) uitgevoerd wordt.

Predictive maintenance kan tevens vele storingen van tevoren voorspellen.  Dit door het meten van de machine en het verzamelen van de data.

 

24/7 inzicht in machine data

Zonder het CMData netwerk kun je niet 24 uur per dag alle in gebruik zijnde elektromotoren in de gaten houden. Het plaatsen van diverse sensoren geeft een continue stroom betrouwbare data en het CMData netwerk brengt deze data tot leven. Het kijkt mee en signaleert pieken, dalen en afwijkingen vóórdat je er zelf erg in hebt.

Grafieken binnen het CMData netwerk

overzicht-24-7-inzicht

Data verzamelen is één ding. Het doel is, om met die gegevens tot een optimaal inzicht te komen van de huidige staat van je machine. Het CMData netwerk is hiervoor de ruggengraat, waar alle data samen komt. Met behulp van onder andere grafieken en diagrammen heb je je eigen datacenter. Zo komt alle informatie tot leven. Het overzicht dat je via het CMData netwerk krijgt, maakt het zelfs mogelijk om inzicht te krijgen en ondersteuning te bieden in het optimaliseren van het onderhoud voor een heel machinepark.

 

Geïnteresseerd in- en op zoek naar een toekomstbestendige manier van onderhoud plegen?
Neem dan contact op met de Vier, 020-6360407 of info@elektromotorendevier.nl.  Wij hebben de digitale tools die je verder kunnen helpen. Een perfecte manier om bij machine onderhoudt continue een vinger aan de pols te hebben. Wilt u meer informatie over de oplossing van CMData? Bekijk dan de website van CMData.