Zoeken

Kool- en grafietproducten: bij uitstek specialisme van De Vier v.o.f.

“De kwaliteit van kool en grafiet is vergelijkbaar met die van appeltaart”

De Vier is in de dertiger jaren opgericht door de overgrootvader (Jan de Vries) van de huidige directeur/eigenaar Edo de Vries. Gedwongen door de crisis en zijn werkloosheid na zijn ontslag bij een wikkelbedrijf heeft hij (Jan) samen met drie lotgenoten (verklaart ook gelijk de naam van het bedrijf) zijn hobby van het repareren van elektromotoren omgezet in zijn professie. Later zijn daar de kool- en grafietproducten bijgekomen. Omdat na de Tweede Wereldoorlog de levering van deze hoogwaardige producten vanuit Groot-Brittannië en Amerika ernstig stagneerde, is De Vier terecht gekomen bij het Duitse Graphite Cova GmbH. Dit is één van de oudste fabrikanten van kool- en grafietproducten in Europa. Sinds 2015 is De Vier officieel de vertegenwoordiger van Graphite Cova in België.

Graphite Cova GmbH

Graphite Cova is sinds 1855 gevestigd in Neurenberg. Graphite Cova beschikt over een jarenlange ervaring en technische knowhow en is daarmee een betrouwbare en wereldwijd erkende leverancier van hoogwaardige producten als koolstof en grafiet. De producten worden gekenmerkt door hun bepaalde fysische, elektrische en chemische eigenschappen. Daarbij is er een grote keuze mogelijk in de verschillende kwaliteitssoorten van de materialen en ook een diversiteit aan vormen en afmetingen voor de respectievelijke toepassingsgebieden.

cova-met-rook

Toepassingen

Kool- en grafietproducten worden toegepast in allerlei industrieën, waaronder de aluminium-, staal- en non ferro industrie. Voor b.v. de aluminiumindustrie levert De Vier gastoevoerleidingen van grafiet, grafiet impeller systemen voor het ontgassen van aluminium, gietringen voor Hot Top Casting en voor Gas Slip Systemen en grafiet platen en rollen voor aluminium extrusie persen. Het totale leveringsprogramma ziet er als volgt uit:

 • Koollagers en -ringen
 • Koolborstels en -sleepstukken
 • Koolstofstenen
 • Kool-, grafietvilt
 • Koolstofschuim
 • Koolplaten
 • Koolborstelhouders
 • Aardingskolen
 • Grafietelektroden
 • Grafietbuizen, -staven en -blokken
 • Grafietvormen
 • Grafietkroezen, -schuitjes
 • Grafietplaten
 • Smeerstiften

 
Een voorbeeld: neem een ronde staf van koolstof. Als je hier nu (in de lengte richting) een gat in boort, maar niet helemaal door en door, en je stopt in dit gat een temperatuurvoeler (bijvoorbeeld een thermokoppel) dan kun je hiermee de temperatuur van bijvoorbeeld een hete chemisch agressieve vloeistof of vloeibaar metaal meten. Als je deze temperatuurvoeler zo in het vloeibare metaal zou dompelen, dan zou deze smelten en in de chemische stof oplossen. De grafiet buis beschermt de temperatuurvoeler en maakt het mogelijk toch de temperatuur van de vloeistof of smelt te meten. Koolstof is bestand tegen hoge temperaturen en is chemisch neutraal.


Een ander voorbeeld: grafiet strips/platen. Deze strips kunnen in een houder geschoven worden en worden gebruikt in een fabriek waar ze aluminium profielen maken. Dat profiel wordt geperst uit een massieve ronde aluminium staaf. Die wordt verhit en gaat in een extruder. Hierna is het materiaal vele male langer geworden, maar is deze wel nog plastisch. Daarom moet het profiel afkoelen op een uitlooptafel. Als je die tafel van hout maakt, dan zou die verbranden. Als de tafel van metaal is, blijft het profiel kleven. Als de tafel van grafiet gemaakt wordt, fungeert het grafiet als een droof smeermiddel. Het profiel beschadigt hierdoor niet. Uitloopbanen worden daarom voorzien van strips/platen grafiet loodrecht op de uitloop, in de richting van het verkregen profiel.

Proces Grafietproductie

 

Kwaliteit

Bestaat er een kwaliteitsnorm voor kool- en grafietproducten? Uit de praktijk blijkt, dat er drie aspecten van belang zijn bij de levering van kool- en grafietproducten: de kwaliteit, de prijs en de levertijd. Voor de prijs en levertijd kan vaak snel een interessante aanbieding afgegeven worden. Bij de kwaliteit ligt dat iets anders. Normaal gesproken, als we het over kwaliteit hebben, hebben we het over of iets goed of slecht is. De kwaliteit van kool- en grafietproducten hangt af van de fysische en chemische eigenschappen van het materiaal in combinatie met de gestelde eisen bij de klant. Bij de fysische eigenschappen van kool en grafiet kun je bijvoorbeeld denken aan de hardheid en de temperatuurbestendigheid van het materiaal. De hardheid is bijvoorbeeld van belang als er grote druk op het materiaal wordt uitgeoefend. Dan is het beter als het plastischer is, dan dat het harder is. Als het onder hoge temperatuur gebruikt wordt, mag het materiaal niet gaan oxideren of barsten of scheuren. Het is dus niet mogelijk om de kwaliteiten van verschillende fabrikanten zomaar met elkaar te vergelijken.

Je kunt het vergelijken met het maken van een appeltaart: twee verschillende mensen hebben hetzelfde recept. Als de appeltaarten gemaakt zijn, zal de ene appeltaart mooi bruin en kruimig zijn, terwijl de andere wat slapper is en meer naar appel smaakt. Je moet dus altijd proefondervindelijk erachter zien te komen welke kwaliteit van welke fabrikant geschikt is voor een bepaalde toepassing.

Wij willen onze klanten graag kennis laten maken met ons grafiet/kool materiaal. Daartoe kunnen wij een proeflevering verzorgen. Een proeflevering gemaakt in onze eigen werkplaats, doen wij gratis. Voor een proeflevering gemaakt in onze werkplaats in Duitsland zullen wij een vergoeding in rekening brengen.