Zoeken

Operator

Hoe kunnen wij u helpen?

Laat hieronder uw gegevens achter en wij nemen direct contact op met u.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Vervangen ventilator | Harbour Electronical Services

Harbour Electronical Services (HES) is een Nederlands bedrijf dat zich richt op het repareren & installeren van maritieme installaties, herzien van elektronische motoren & generatoren en het testen & repareren van luchtstroomdoorbrekers.

Met enige regelmaat meren de schepen waar HES elektromechanisch onderhoud voor uitvoert aan in de Nederlandse kusthavens. De ene keer voor standaard onderhoud, de andere keer ter reparatie. Wat de oorzaak ook is, belangrijk is dat een schip maar een minimale tijd blijft liggen voordat deze weer overzees vertrekt. 

HES is nu ruim twee jaar klant van Elektromotoren de Vier, waarin wij de technici van HES ondersteunen met de juiste materialen en installaties waar nodig.

 

Opdracht

Bij het onderhoud van een van de schepen, ontdekten de technici van HES een storend, trillend geluid in de ventilator van een van de elektromotoren. Uiteraard maakt de motor altijd lawaai – maar in dit geval was het extreem en ging de trilling door het hele schip heen.

In onderstaande video een kort fragment van het enorme trillende geluid.

Niet alleen storend voor het personeel op het schip, maar uiteraard ook erg slecht voor bijvoorbeeld de lagers en de assen van de motor. HES vroeg aan ons om het probleem te verhelpen door het juiste materiaal aan te leveren.

 

Uitvoering

Aan ons de taak om de juiste oplossing te vinden en het trillende geluid te verhelpen. We ontvingen de as met lagers en de waaiers los, inclusief bovenstaand videofragment. De eerste fout die wij hierbij ontdekten waren de niet-passende onderdelen. Dit kon dus eenvoudig vervangen worden.

Bij het meten van de waaier op de balanceerbank, ontdekten we een balansverschil van +/- 70 gram. Dit moest dé oorzaak zijn van het trillende geluid.

Ons ervaren team bedacht de constructie om zelf een tegengewicht uit een stukje metaal op de waaier te lassen, zodat deze weer in evenwicht kwam – en dus stopt met trillen.

 

Resultaat

Aangezien testen niet mogelijk is – het schip moet immers binnen een korte tijd weer het water op – was het éxtra belangrijk in een keer de juiste materialen aan te leveren bij de technici van HES. Eenmaal de waaier weer gemonteerd op de as, bleek het in 1 keer raak te zijn.

In onderstaand fragment hoort u duidelijk het verschil, het brommende geluid is verholpen. Een fijn stukje samenwerking waarbij we de technici van HES goed konden ondersteunen!