Zoeken

Koeling van elektromotoren

De manier van koelen van elektromotoren, zoals Elektromotoren De Vier die levert, kan afhankelijk van het soort motor, op de volgende manieren plaatsvinden:

 • Geheel gesloten elektromotoren (TEFC, zie de begrippenlijst onderaan) zijn doorgaans luchtgekoeld. Voor die luchtstroom hebben ze een externe koelwaaier, die op de as van de motor is gemonteerd of separaat wordt aangedreven.
 • Het is ook mogelijk dat de gehele motor zonder koelwaaier (TEAO) en samen met het werktuig in een luchtstroom staat.
 • Sommige motoren (TENV) zijn niet voorzien van een koelwaaier en worden ook niet op een andere wijze geforceerd gekoeld. Dit komt met name voor bij bedrijfstypes elektromotoren met een (zeer) kortstondig bedrijf, bijvoorbeeld S2 - 10 min.
 • Elektromotoren met geforceerde koeling (TEFC en TEAO) hebben wel een koellucht nodig, van minimaal 25 tot 30 m3/min. per 100 kW.

Belangrijke aspecten bij koeling elektromotoren

 • Schoepvorm
  Het eenvoudigste is dat de koelwaaier direct op de as van de motor is gemonteerd en hetzelfde toerental draait. Bij industriële normmotoren is de gewenste draairichting meestal niet bekend. Zo’n motor zal worden geleverd met een neutrale koelwaaier met rechte schoepvorm, een radiaal waaier, geschikt voor beide draairichtingen (CW of CCW).
 • Aandrijving
  Voor continu gebruik (bedrijfstype S1) kan de koelwaaier direct door de motor worden aangedreven en op de as van de motor worden gemonteerd.
  Wordt een elektromotor frequent in- en uitgeschakeld (S4) of staat de motor enige tijd stil, dan wordt een separaat aangedreven koelventilator aangebracht. Deze blijft ingeschakeld gedurende de gehele bedrijfscyclus van de elektromotor. Deze uitvoering wordt ook toegepast bij elektromotoren die aangestuurd worden door een frequentieregelaar en waarbij de motor langzaam moet draaien met een relatief hoog koppel. 
figuur-pagina-16
 • Geluidsproductie en energieverbruik
  Door toepassing van axiale koelwaaiers, schoepen in een scheve stand, in plaats van radiale koelwaaiers kan het geluidsdrukniveau gereduceerd worden. Uiteraard is dit afhankelijk van het vermogen en het toerental.
 • Opstelling en onderhoud
  Bij de montage en opstelling van een elektromotor is het van belang om te zorgen voor een onbelemmerde toevoer van voldoende koellucht.
  Door onvoldoende onderhoud kan, bijvoorbeeld in een stoffige omgeving, de luchttoevoer van de koelventilator worden afgesloten. Uw elektromotor kan daardoor verbranden!
begrippn

Wilt u meer weten over alle mogelijkheden om uw elektromotor goed te koelen, of zijn er problemen met de koeling, loopt de elektromotor daardoor warm en wilt u weten hoe dat kan worden opgelost, neem dan contact op met de specialisten van Elektromotoren De Vier.